2 sierpnia 2012

Czas na przetwory. Jagodowy sorbet

Czarna jagoda - surowa, suszona, mrożona, z przetworów - ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie chorób oczu, wzmacnia włosowate naczynia krwionośne. Kraina Lasów i Jezior poleca jagodowy sorbet. 


Jagodowy sorbet

Autorka: Zofia Haniszewska, Stany (gmina Nowa Sól)

(© Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: biuro@klj.org.pl strona internetowa: www.klj.org.pl)

JAGODOWY SORBET
MOC NATURY

Autorka: Zofia Haniszewska, Stany (gmina Nowa Sól)


Składniki:

Dojrzałe czarne jagody
Cukier kryształ

Wykonanie:

Umyte jagody rozłożyć pojedynczą warstwą na papierowych ręcznikach do wysuszenia z wody. Jagody ucierać z cukrem w makutrze tak długo, aż cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu, a owoce prawie całkowicie zostaną roztarte. Następnie nałożyć do wyparzonych słoików i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Sorbet zachowuje aromat i smak surowej jagody. Wzbogaca nie tylko smakowo wiele dań (lody, kaszka manna, ciasta itp.).

Ciekawostki:

Czarna jagoda ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie chorób oczu, wzmacnia włosowate naczynia krwionośne. Owoce jagód są także pomocne w infekcjach układu moczowego, chronią przed rakiem jelit i obniżają poziom cholesterolu. Napary z suszonych owoców działają przeciwbiegunkowo i pomagają w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego.

 III miejsce w Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Przetwory domowe” w 2011 r. 

A Ty? Jaki masz ulubiony przepis z jagodami w roli głównej? Może się nim podzielisz? Zapraszam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga