28 sierpnia 2012

Ochla: Lubuskie kulinaria przyciągnęły do skansenu tłumy [ZDJĘCIA]

W niedzielę, 26 sierpnia, na terenie Muzeum Etnograficznego w Ochli prezentowano kulinarny dorobek mieszkańców Lubuskiego. Królowały pierogi, ciasta, nalewki, wina, miody, przetwory, sery, gołąbki, swojski chleb, dziczyzna... 


Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska

Swoje wiktuały prezentowały gospodynie, rodzinni wytwórcy, winiarze, miodziarze, piwowarze i myśliwi. Ci ostatni hojnie częstowali smacznymi wędlinami z dziczyzny. Tu i ówdzie serwowano odrobinkę naleweczek, np. z aronii. 

Pogoda dopisała, więc można było sobie zjeść małe co nieco na trawie. A zgłodniałych nie brakowało. Parkingi były zapełnione. Skansen na ten dzień zapomniał o błogiej  ciszy...

Na scenie przygrywały kapele ludowe. Obóz rozłożyło też średniowieczne Bractwo Ziemi Głogowskiej.


Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska

Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska

Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska
Ochla: Dobre, smaczne, bo Lubuskie. Fot. Jolanta Paczkowska

2 komentarze:

  1. Anonimowy29.8.12

    Całe szczęście,że nikt z Urzędu Skarbowego się nie wybrał,jak to było na jakiś dożynkach w oklicy Konina.Pewnie w naszych stronach mamy mądrzejszych urzędników;)
    Podziwiam pracowitośc autorki.Jest wszędzie tam ,gdzie się coś dzieje:)Powodzenia i wytrwałości życzę:)

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga