Artur Fituch - członek zarządu LGR. |
- W okrasie na pumperniklu, z miodem, koperkiem, w zupie, a nawet w zrazie z boczkiem lub podane z grzybami - jak się okazuje ryby inspirują do kreowania różnorodnych, ciekawych smakowo potraw. Uczestnicy pracowali w dwuosobowych zespołach, a efektem było osiem pysznych dań rybnych, których niepowtarzalny smak na pewno wszyscy zapamiętają na długo - mówi Artur Fituch – członek zarządu LGR Wodny Świat.
Warsztaty poprowadził znany i ceniony kucharz Adam Chrząstowski, którego można poznać bliżej, zaglądając na jego popularny blog kulinarny. Jako ciekawostkę warto podać, że pan Chrząstowski na co dzień prowadzi jedną ze znanych krakowskich restauracji, a swego czasu w studiu Dzień Dobry TVN opowiadał o opracowanych przeze siebie daniach, które serwowane były podczas oficjalnych spotkań w okresie prezydencji Polski w UE. To były pierwsze warsztaty kulinarne, które poprowadził w Lubuskiem.
Kto uczestniczył w warsztatach?
– Pierwszeństwo uczestnictwa przysługiwało członkom stowarzyszenia LGR.
Wśród uczestników był też Dariusz Ejchart, starosta sulęciński. W duecie powiatowym, czyli razem z wiceprzewodniczącym rady powiatu Patrykiem Lewickim. Jak podkreśla starosta, gotowanie nie jest mu obce i sam co roku przygotowuje wigilijnego karpia.
Mnie również gotowanie sprawia przyjemność i nie jest obce. W myśl zasady "przez żołądek do serca" na warsztaty wybrałem się z żoną. Było mnóstwo dobrej zabawy oraz parę nowych pomysłów na przygotowanie kolacji przy świecach - opowiada Artur Fituch.
Operację współfinansowała Unia Europejska ze środków Europejskiego Funduszu Rybackiego.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć z warsztatów autorstwa Artura Fitucha.
Fot. Artur Fituch
Nasz starosta to mega przystojniak;)
OdpowiedzUsuń