1 października 2012

Warsztaty kulinarne "Rybne inspiracje" w Torzymiu [ZDJĘCIA]

Lokalna Grupa Rybacka Wodny Świat zorganizowała W Torzymiu w, powiecie sulęcińskim, nieodpłatne warsztaty kulinarne "Rybne inspiracje", na których królowały ryby słodkowodne. Warsztaty poprowadził znany i ceniony kucharz Adam Chrząstowski.


Artur Fituch - członek zarządu LGR.
 Jakie potrawy rybne zaproponowano i jak przebiegała praca? 
- W okrasie na pumperniklu, z miodem, koperkiem, w zupie, a nawet w zrazie z boczkiem lub podane z grzybami - jak się okazuje ryby inspirują do kreowania różnorodnych, ciekawych smakowo potraw. Uczestnicy pracowali w dwuosobowych zespołach, a efektem było osiem pysznych dań rybnych, których niepowtarzalny smak na pewno wszyscy zapamiętają na długo - mówi Artur Fituch – członek zarządu LGR Wodny Świat.

Warsztaty poprowadził znany i ceniony kucharz Adam Chrząstowski, którego można poznać bliżej, zaglądając na jego popularny blog kulinarny. Jako ciekawostkę warto podać, że pan Chrząstowski na co dzień prowadzi jedną ze znanych krakowskich restauracji, a swego czasu w studiu Dzień Dobry TVN opowiadał o opracowanych przeze siebie daniach, które serwowane były podczas oficjalnych spotkań w okresie prezydencji Polski w UE. To były pierwsze warsztaty kulinarne, które poprowadził w Lubuskiem.

Kto uczestniczył w  warsztatach?
Pierwszeństwo uczestnictwa przysługiwało członkom stowarzyszenia LGR
Wśród uczestników był też Dariusz Ejchart, starosta sulęciński. W duecie powiatowym, czyli razem z wiceprzewodniczącym rady powiatu Patrykiem Lewickim. Jak podkreśla starosta, gotowanie nie jest mu obce i sam co roku przygotowuje wigilijnego karpia. 

Mnie również gotowanie sprawia przyjemność i nie jest obce. W myśl zasady "przez żołądek do serca" na warsztaty wybrałem się z żoną. Było mnóstwo dobrej zabawy oraz parę nowych pomysłów na przygotowanie kolacji przy świecach - opowiada Artur Fituch.

Operację współfinansowała Unia Europejska ze środków Europejskiego Funduszu Rybackiego.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć z warsztatów autorstwa Artura Fitucha. 



 

 

 
 Fot. Artur Fituch

1 komentarz:

Archiwum bloga