Zdj. ilustr. Fot. Jolanta Paczkowska |
PIERNICZKI
1 kg mąki
75 dag cukru
38 dag miodu
1 kostka margaryny
4 jajka
½ proszku do pieczenia
½ olejku cytrynowego
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka kakao
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
75 dag cukru
38 dag miodu
1 kostka margaryny
4 jajka
½ proszku do pieczenia
½ olejku cytrynowego
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka kakao
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Rozpuścić na ogniu tłuszcz, cukier i miód. Dodać kakao i przyprawy.
Wystudzić. Do letniej masy dodać całe
jajka, wymieszać. Następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką
ziemniaczaną. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Zostawić
na 2 tygodnie w chłodnym miejscu (lodówka, piwnica).
Wałkować ciasto na 2-3 mm, wykrawać pierniczki. Piec 10-15
min. Odstawić w chłodne miejsce. Miękkie będą dopiero za kilka tygodni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz