Strony

24 sierpnia 2014

Czerwieńsk: Święto Plonów 2014 - warsztaty pieczenia chleba [ZDJĘCIA]

Podczas wczorajszych dożynek powiatu zielonogórskiego nazwanego "Święto Plonów2014. XV Turniej Gmin Partnerskich" było wiele atrakcji. Jedną z nich, która wyróżniała tego typu uroczystości, były warsztaty pieczenia chleba. Ten punkt programu cieszył się naprawdę dużym zainteresowaniem. 

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska [kliknij w zdjecie]
Piekarze przyjechali z województwa warmińsko-mazurskiego. Myślę, że niebawem w Lubuskiem też znajdą naśladowców. Bo to napradę świetny pomysł. Edukacja połączona z zabawą i możliwością czynnego uczestnictwa, z wypiekami - także na twarzy. :)

Poznaliśmy historię chleba sięgającą czasów starożytnych. Dowiedzieliśmy się jak przebiega proces pieczenia. Każdy mógł degustować upieczony chleb. Uczestnicy warsztatów własnoręcznie piekli swój chleb. Zaczynali od dobierania składników, komponowania własnego smaku (do dyspozycji były przeróżne dodatki - żurawina, pestki słonecznika, dyni, rodzynki, zioła, cebulka, czosnek, zioła, warmiński miód), mieszania, poprzez wygniatanie, do formowania własnego bochenka.  

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Za chwilę się zacznie...Fot. Jolanta Paczkowska
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Naipierw kilka słów o historii chleba. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Zaczynamy. Nawet dodawanie soli jest emocjonujące. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. A teraz dodatki i przyprawy. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Który tu wybrać dodatek? Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Wyrabianie może jest trochę mniej przyjemne. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Chlebki są wyjmowane z pieca, bo za chwilę trafią tu następne. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Będzie czym częstować. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. I do pieca. Fot. Jolanta Paczkowska
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. I następna grupa. Fot. Jolanta Paczkowska

Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz