Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska [kliknij w zdjecie] |
Poznaliśmy historię chleba sięgającą czasów starożytnych. Dowiedzieliśmy się jak przebiega proces pieczenia. Każdy mógł degustować upieczony chleb. Uczestnicy warsztatów własnoręcznie piekli swój chleb. Zaczynali od dobierania składników, komponowania własnego smaku (do dyspozycji były przeróżne dodatki - żurawina, pestki słonecznika, dyni, rodzynki, zioła, cebulka, czosnek, zioła, warmiński miód), mieszania, poprzez wygniatanie, do formowania własnego bochenka.
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Za chwilę się zacznie...Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Naipierw kilka słów o historii chleba. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Zaczynamy. Nawet dodawanie soli jest emocjonujące. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. A teraz dodatki i przyprawy. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Który tu wybrać dodatek? Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Wyrabianie może jest trochę mniej przyjemne. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Chlebki są wyjmowane z pieca, bo za chwilę trafią tu następne. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Będzie czym częstować. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. I do pieca. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. I następna grupa. Fot. Jolanta Paczkowska |
Czerwieńsk. Warsztaty pieczenia chleba. Fot. Jolanta Paczkowska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz