Strony

3 grudnia 2012

Pierniczki Steni. Ciasto przygotuj jeszcze dziś!

Pomału zbliża się Boże Narodzenie. Kto lubi własne wypieki i ma trochę czasu i dobrej woli, ciasto na pierniczki powinien wyrobić jeszcze dziś. Oto przepis od koleżanki Steni. 


Zdj. ilustr. Fot. Jolanta Paczkowska

PIERNICZKI


1 kg mąki
75 dag cukru
38 dag miodu
1 kostka margaryny
4 jajka
½ proszku do pieczenia
½ olejku cytrynowego
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka kakao
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 

Rozpuścić na ogniu tłuszcz, cukier i miód. Dodać kakao i przyprawy. Wystudzić.  Do letniej masy dodać całe jajka, wymieszać. Następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wyrobić ciasto na jednolitą masę.  Zostawić  na 2 tygodnie w chłodnym miejscu (lodówka, piwnica).
Wałkować ciasto na 2-3 mm, wykrawać pierniczki. Piec 10-15 min. Odstawić w chłodne miejsce. Miękkie będą dopiero za kilka tygodni.  Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz